Hoe werkt gedragstherapie voor katten?

De kat als uitgangspunt

Een kat doet nooit iets zonder reden… en waarom zou hij of zij dat doen… het is wel een kat hé.

Daarom geef ik gedragstherapie vanuit het oogpunt van de kat. Tijdens het eerste huisbezoek neem ik je mee in de belevingswereld van de kat. Ik vertel, leg uit en vertaal het gedrag van de kat zodat je begrijpt waarom een kat bepaald gedrag laat zien. We kijken naar wat jouw kat nodig heeft om in een katvriendelijke en stressvrije omgeving te leven. Ik hou met name rekening met:

  • Het karakter van jouw kat
  • De specifieke behoeften van jouw kat
  • De specifieke leefomgeving van jouw kat
  • De mogelijkheden jij en jouw huis kunnen bieden aan jouw kat
agressie kat

Stappenplan gedragstherapie voor katten

Niet over één nacht ijs

Het aanpakken en veranderen van gedragsproblemen kost tijd. Niet alleen voor jouw kat, maar ook voor jezelf. Daarom bestaat gedragstherapie voor katten uit de volgende onderdelen:

Mijn voorbereiding

Een persoonlijke vragenlijst

Om mij goed voor te bereiden op jouw specifieke situatie krijg je van mij een vragenlijst toegestuurd. Uiteraard is het de bedoeling dat je deze zo volledig mogelijk invult.

De vragen op deze lijst heb ik heel zorgvuldig opgesteld en zijn specifiek gericht op het door jou omschreven gedragsprobleem, jouw situatie en op de in de aanvraag gegeven details.

Jouw kat ontmoeten in de eigen leefomgeving

Het eerste huisbezoek is essentieel

Daarop volgt het eerste huisbezoek. Tijdens dit eerste bezoek kijken we naar het gedrag van jouw kat, het gedragsprobleem en de leefomgeving van jouw kat.

Dit doen we door dieper in te gaan op de antwoorden die ingevuld zijn op de vragenlijst én ik leg uit hoe de kat naar de wereld kijkt. We lopen ook een rondje door het huis en bekijken met name de plek(ken) in huis waar het probleemgedrag zich voordoet.

Hierdoor kan ik me een goed beeld vormen welke mogelijkheden er in jouw huis zijn en welke oplossingen er passen bij jouw (of jullie) leefritme om het probleemgedrag aan te pakken.

Natuurlijk geef ik tijdens het huisbezoek, naast veel basisinformatie over de kat in het algemeen, advies en handvatten op maat over hoe het probleem van jouw kat aangepakt kan worden; in jullie specifieke situatie.

Het eerste huisbezoek duurt 2,5 uur en vindt altijd overdag plaats.

Mijn advies voor jouw kat

Alles netjes op papier

Tijdens het huisbezoek heb ik zoveel informatie gegeven over katten, dit is niet allemaal te onthouden. Daarom zet ik na het huisbezoek mijn bevindingen voor je op papier, zodat je dit in alle rust nog eens na kunt lezen. Maar dit is ook meteen jouw checklist en huiswerk waarmee je mee aan de slag gaat om het probleem te verhelpen.

Binnen de afgesproken termijn ontvang je dit verslag per mail.

Zelf aan het werk met jouw kat

Veranderingen doorvoeren

Met de informatie en oplossingen die ik heb gegeven tijdens het huisbezoek in combinatie met de tips en handvatten die in het verslag staan ga je aan de slag.

Een gedragsprobleem is niet meteen verholpen wanneer ik de deur uit loop. Sterker nog, dan begint het werken naar een oplossing pas. Er zijn vaak een aantal verbeteringen die kunnen worden aangebracht in de leefomgeving van de kat die het gedrag en het stressniveau verminderen.

Gedragstherapie kost tijd, jouw kat heeft tijd nodig om te wennen aan de nieuwe situatie. En elke kat is een individu en elke kat reageert anders. Bij de ene kat is het resultaat heel snel zichtbaar, de andere kat heeft wat meer tijd nodig om aan te passen.

Afgestemde tips en adviezen

Ik geef het stokje nu aan jou

Tijdens de gedragstherapie geef ik tips en adviezen over hoe je het gedragsprobleem van jouw kat aan kunt pakken. Het is aan jou hiermee aan de slag te gaan en dit te realiseren. Het aanpakken en veranderen van gedragsproblemen kost tijd en energie. De ene kat past zich makkelijker aan dan de andere kat. Geduld en toewijding zijn dan ook onderdeel van de gedragstherapie voor katten.

Waar loop je tegenaan?

Telefonisch contactmoment

De volgende stap is een afgesproken telefonisch contactmoment waarin we de vorderingen, de hindernissen en het gedrag van jouw kat bespreken. Loop je op een ander moment met vragen of zie je even niet meer hoe nu verder, dan neem je op dat moment al contact op met mij.

Het telefonisch contactmoment duurt ongeveer een half uur.

Hoe werkt gedragstherapie voor katten

Optioneel:

Nog een keer met je meekijken

Tweede huisbezoek

Indien gewenst kom ik voor een tweede huisbezoek. Samen bespreken we het huiswerk dat je hebt meegekregen, de veranderingen die je hebt gemerkt aan jouw kat, waar je tegen aanloopt en waar nodig sturen we bij. We zetten zeg maar de puntjes op de i. Dit huisbezoek is optioneel en vaak niet nodig.

Het tweede huisbezoek duurt ongeveer 1,5 uur.

Je staat er niet alleen voor

Nazorgtraject

Naast bovengenoemde contactmomenten is er uiteraard nog nazorg om eventuele hobbels, die je op de weg tegenkomt, te kunnen nemen. In de gedragstherapie zit standaard 1 maand nazorg. Dit traject kun je naar wens verlengen in blokken van 1 maand.

De bijhorende nazorg van 1 maand start vanaf het eerste huisbezoek.

Gedragstherapie voor katten aanvragen

Een vrolijke kat in huis

Contact opnemen

Direct gedragstherapie voor katten aanvragen, ga dan naar het contactformulier .

Hoe werkt gedragstherapie voor katten?

Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn