Hoe goed kunnen katten tegen warmte?

Kunnen katten tegen de warmte?

Waardoor kunnen onze huiskatten over het algemeen goed tegen de warmte? En welke katten moet je toch extra in de gaten houden tijdens de warme dagen in Nederland.

Vacht als isolatie

Waar wij denken dat de kat het heel warm heeft door de dikke vacht, is het tegengestelde juist waar. De vacht van een kat zorgt voor isolatie tegen warmte (en tegen kou), maar geeft ook bescherming tegen UV-straling van de zon. Uitzondering hierop zijn de dun behaarde lichte, vaak witte, vacht op oortjes en neusje. Hiervoor is er speciale zonnebrand crème voor katten te koop.

Katten zweten bijna niet

Katten kunnen niet zo goed zweten als wij. Warmte afvoeren doen katten via de kussentjes van hun pootjes. Afkoelen zullen katten doen door zichzelf te wassen. Ook het opzoeken van koelere plekjes is een methode van de kat om het niet te warm te krijgen. Languit op een koele vloer (of vochtige koude zandgrond) gaan liggen is een voor de kat beproefde methode om af te koelen en de lichaamstemperatuur te reguleren. Om minder warmte vast te houden staan de bloedvaten van de kat bij warmte verder open.

Hoe goed kunnen katten tegen warmte?

Onze huiskatten stammen af van de Noord-Afrikaanse Wilde Kat. Zij leefden in savannegebieden. Dit betekent dat de katten goed gedijen in een warme omgeving. Temperaturen van 30-35 graden kunnen de meeste katten prima hebben. Dus normaal gesproken kunnen katten goed tegen de warmte.

De oudere en zieke kat

Onze huiskat is van origine nog altijd een savannedier. Ze kunnen normaal gesproken dus goed tegen de warmte. Een gezonde kat weet wanneer deze uit de zon moet gaan en zichzelf af moet koelen. Oudere en ziekere dieren moet je beter in de gaten houden, zij zullen niet altijd op tijd uit de zon gaan, waardoor ze uitdrogen en zelfs oververhit kunnen raken. Check dus met enige regelmaat hoe het met jouw kat gaat.

Reageert jouw kat zoals altijd?

Of lijkt deze wat versuft of beweegt deze moeilijker (kan ook door uitdroging) of ligt deze zelf te hijgen? Wanneer je het niet vertrouwt, bel dan jouw dierenarts voor gepast medisch advies.

Jouw kat helpen om koel te blijven tijdens warme dagen?
Lees het artikel Hoe geef ik mijn kat verkoeling bij hitte?

verkoeling voor kittens

Zwangere katten, pas bevallen katten en kittens

Deze hou je natuurlijk ook extra in de gaten. Kittens zijn nog niet goed zelf in staat om zichzelf warm te houden. Zij hebben alleen dekharen en nog geen wolharen. En de laatste zorgen juist voor isolatie.  Zij zullen niet heel snel oververhit raken, maar hebben ook geen extra koeling nodig; zij kunnen hierdoor juist onderkoeld raken. De moeder kan wel behoefte hebben aan wat extra koeling. Kijk hier toch mee uit vanwege de kittens.

Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn

Geplaatst in Blog, Gedrag van katten en getagd met , , , , , .