Verkoeling voor katten

De kat kan goed tegen warmte

Onze huiskat kan normaal gesproken heel goed tegen de warmte. Daarom zal een kat normaal gesproken heel goed met de steeds warmere dagen in Nederland om kunnen gaan. Maar je kunt het in huis altijd aangenamer maken voor jou kat, met een paar kleine simpele maatregelen.

kat koel houden

Kleine maatregelen die katten helpen om koel te blijven:

  • Zorg voor extra plekjes buiten én binnen waar een kat koel kan liggen.
  • Stimuleer katten om te drinken, zet extra drinkbakjes neer dichtbij de plaatsen waar jouw kat graag ligt (hoe minder ver ze hoeven te lopen, hoe sneller ze toch even wat drinken). Een drinkfonteintje is ook een extra stimulans om te drinken.
  • Ververs het water minimaal 1 keer per dag, maar met extreem warm weer liever vaker.
  • Zet het water in de schaduw, des te langer blijft het koel.
  • Zorg dat katten extra vocht binnen krijgen door ze wat natvoer te geven (eventueel met wat extra lauw water erbij). Let op: ook katten eten minder met dit weer, dus een aantal keer per dag een klein beetje vers natvoer is beter dan in één keer veel… ze laten het dan waarschijnlijk toch staan…. en daarbij hoe verser hoe lekkerder…. met dit weer verdwijnt wat ze laten staan toch in de container.
  • Zorg voor toegang tot de koelere plekken in jouw huis waar jouw kat verkoeling kan zoeken; de gang, de koelste kamer van het huis en/of in de meeste gevallen ook de badkamer.
  • Zorg voor een frisse luchtstroom in huis; zet ’s avonds en ’s ochtends ramen en deuren tegen elkaar open om door te tochten (ook lekker voor jezelf natuurlijk).
  • Kijk uit met kantelramen!! Er zijn speciale rekjes te krijgen om te voorkomen dat jouw kat klem komt te zitten in een kantelraam.
  • Ook katten krijgen het warm wanneer ze bewegen: het spelen met jouw kat doe je dus ’s morgens wanneer het nog koel is in huis of tuin, of ’s avonds wanneer het afgekoeld is….. of ’s nachts 😉. En hou het kort !!
  • Houdt jouw kat ervan om met water te spelen? Zet een teil met water neer, met daarin een geschikt speeltje waar jouw kat mee kan spelen.

Wat je vooral niet moet doen

Er zijn ook maatregelen die mensen nemen uit liefde voor hun kat, maar waar je jouw kat juist niet mee helpt of in het ergste geval zeer ernstige gevolgen kan hebben.

Geen ventilator op de rustplek van jouw kat zetten/richten

Mensen vinden een ventilator vaak fijn om wat verkoeling te krijgen, daar denken katten toch wat anders over. De vacht van een kat is super gevoelig en katten vinden een zuchtje wind soms al irritant over hun vacht. Een ventilator is een continue stroom van wind op de vacht, dit vinden verreweg de meeste katten niet fijn. Je doet jouw kat dus geen plezier door een ventilator bij de rustplek van jouw kat te zetten.

Maar je kunt gerust een ventilator in de ruimte zetten, maar niet gericht op de favoriete rustplek van jouw kat. Zo heeft jouw kat de keuze om in de verkoeling van de ventilator te gaan liggen of juist ergens anders. Sommige katten vinden een ventilator namelijk wel fijn. Het blijven katten hé !

NOOIT een natte koude handdoek

Wanneer je een natte koude handdoek over een kat heen legt, vernauwen de bloedvaten. En de bloedvaten van de kat staan juist om de warmte te kunnen reguleren wat verder open. Dit betekent dat, wanneer je een natte koude handdoek over de kat heen legt, dat de kat het juist nog warmer krijgt, door deze vernauwing van de bloedvaten. Dus gebruik nooit een natte koude handdoek om jouw kat te koelen, dit heeft juist de tegenover gestelde werking.

Natte handdoek om kat te koelen

Natte lauwe handdoek

Je kunt wel op jouw tegelvloer een LAUWE natte handdoek leggen, zodat jouw kat erop kan gaan liggen. Dus ook weer NOOIT over jouw kat heen leggen !! Kijk hier wel mee heel erg mee uit, want tja, wat is lauw?…..

Maar even serieus…  welke kat vindt het fijn om op een natte handdoek te gaan liggen ??…..

Waardoor een kat (over het algemeen) zoveel beter tegen warmte kan dan mensen dat kunnen lees je in het artikel Kunnen katten tegen warmte?

Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn