Gedragsproblemen bij katten
Ook voor de kat een ongewenste situatie
Gedragsproblemen bij katten zijn vervelend voor de eigenaar, maar ontstaan vaak vanuit een natuurlijke reactie van de kat op een situatie die voor een kat ongewenst is. Voor zowel kat als eigenaar is de situatie onacceptabel en er moet iets aan gedaan worden.

Achtergrond probleemgedrag katten
De omgeving voldoet niet volledig aan de wensen van de kat
Een gedragsprobleem ontstaat vaak omdat een kat niet voldoende kat kan zijn. Deze kat mist in de huiselijke omgeving één of meerdere faciliteiten die hij of zij in de natuur wel tot zijn of haar beschikking zou hebben. Of de kat ziet bedreigingen in zijn of haar leefomgeving, en laat dat de eigenaar duidelijk merken.
Wij doen er in onze ogen alles aan doen om het de kat naar zijn of haar zin te maken, helaas is dat niet altijd genoeg voor deze specifieke kat. Wij kijken immers vanuit een menselijke interpretatie naar de omgeving, een kat doet dat vanuit zijn of haar natuurlijke gedrag.
Ondanks dat onze huiskat zich al ruim 130.000 jaar geleden is gaan aanpassen aan een menselijke omgeving, zit het oerinstinct er nog in. Dat hebben wij te respecteren; Doen we dat niet, dan is er een grote kans dat er probleemgedrag ontstaat.
Wat zijn de meest voorkomende gedragsproblemen van katten?
Natuurlijk gedrag van de kat op een ongewenste plaats
Lang niet alle katten zijn even gelukkig in een huiselijke omgeving. Dit resulteert vaak in gedragsproblemen.
De meest voorkomende gedragsproblemen zijn:
- Kat plast in huis
- Kat poept in huis
- Kat sproeit in huis
- Kat is agressief naar andere katten
- Kat is agressief naar mensen
- Introductie van een nieuwe kat
- Overmatig likken of wassen
- Kat krabt aan de bank of vloerbedekking
- Bange kat; de schrikachtige of angstige kat
- ‘Stout’ gedrag; hieronder vallen:
- Onophoudelijk miauwen (het liefste ’s nachts natuurlijk)
- Te vroeg wakker maken door te komen vervelen op bed
- Veelvuldig op het aanrecht springen
- Spelen met handen en voeten
Voor meer informatie over specifieke gedragsproblemen, kijk op de pagina ‘gedragsproblemen bij katten toegelicht’.
Waardoor ontstaan gedragsproblemen bij katten?
Aan welk natuurlijk gedrag kan jouw kat niet voldoen?
Als we de oorspronkelijke natuurlijke omgeving van de kat naast onze huiselijke omgeving zetten, wordt een kat dan zo vrolijk van deze huiselijkheid?
Wanneer een kat niet gelukkig is, probeert deze dat duidelijk te maken aan de verzorgers. Als de boodschap niet op wordt gepikt, zal het signaal wat de kat afgeeft alleen maar vaker voorkomen. Dit signaal zien wij als onwenselijk gedrag, en naar mate dit signaal vaker voorkomt, noemen wij dit een gedragsprobleem.
In werkelijkheid mist deze kat iets in zijn omgeving om natuurlijk gedrag uit te kunnen oefenen. Of de kat ziet een bedreiging in zijn leefomgeving waarop deze reageert met natuurlijk gedrag. Alleen is dit specifieke gedrag onwenselijk in onze huiselijke omgeving. Maar belangrijker nog; het geeft deze kat ook heel veel stress.
Belangrijkste tip bij gedragsproblemen
!!! Straffen heeft geen zin !!!
Straffen heeft geen zin !!!
In alle gevallen geldt:
Straffen heeft geen zin !! Sterker nog, dit heeft als gevolg dat het ongewenst gedrag toeneemt. Met als bijkomstigheid dat de kat angstig en bang wordt.
Voor een kat is het gedrag wat deze vertoond perfect normaal gedrag. De kat handelt vanuit zijn natuurlijke instinct. Alleen is dit gedrag in onze huiselijke omgeving niet wenselijk. Dit ongewenste gedrag komt voort uit een natuurlijk instinct, het is puur natuurlijk gedrag wat een kat laat zien. En een kat doet nooit iets zonder reden.
Een kat zal, als de omgeving niet verandert, dit gedrag dan ook niet afleren.
Hoe ga ik een gedragsprobleem katvriendelijk oplossen?
Gedragstherapie voor katten
Gelukkig kan (in de meeste gevallen) wat gedaan worden aan probleemgedrag bij katten, voordat er nagedacht hoeft te worden over herplaatsing van de kat. En gedragstherapie voor katten biedt hier de uitkomst, wanneer je het zelf niet meer weet.
Hier ga ik je bij helpen en begeleiden tijdens gedragstherapie. We kijken dan naar de natuurlijke behoeften van de kat en hoe jouw kat aan deze belangrijke behoeften kan voldoen in jouw huis. Natuurlijk neem ik hierin het karakter van jouw kat mee én de mogelijkheden die jij jouw kat kan bieden.
Gedragstherapie voor katten
Leren kijken door de ogen van de kat
Ongewenst gedrag vertoont een kat niet voor niets. Jouw kat wil jou iets duidelijk maken; hij mist iets in zijn omgeving om gelukkig te zijn of er is iets in zijn omgeving waar hij niet blij van wordt of als bedreigend beschouwd.
Tijdens de gedragstherapie gaan we kijken waarom jouw kat dit specifieke gedrag vertoont en ik geef advies en tips hoe dit gedrag te veranderen is. Dit doe ik door uit te leggen hoe de kat naar de wereld kijkt; ik leer je kijken door de ogen van de kat.
Voor meer informatie over gedragstherapie, kijk op de pagina 'gedragstherapie voor katten'.
Zijn gedragsproblemen te voorkomen?
Vraag eens naar het verrijkingsconsult
Een aantal gedragsproblemen zijn zeker te voorkomen.
We kijken naar wat jouw kat nodig heeft in zijn of haar leefomgeving. Om dit te kunnen doen heb ik het verrijkingsconsult in het leven geroepen. Tijdens dit consult gaan we samen kijken wat er in jouw huis verbeterd kan worden ten behoeve van de katten. Ieder huis is anders en daarbij lopen de mogelijkheden ook uiteen. Ook nu neem ik je mee in de belevingswereld van de kat en leer ik je kijken door de ogen van de kat.
Er valt altijd wat te verbeteren in huis ten behoeve van jouw kat. Tijdens dit verrijkingsconsult leer je altijd nieuwe dingen en kleine veranderingen in ons huis kan het verschil zijn tussen een gestreste kat in huis of een Vrolijke Huiskat.
Voor meer informatie over het verrijkingsconsult, ga dan naar de pagina 'verrijking voor katten'.
Neem contact op met De Vrolijke Huiskat
Een Vrolijke Kat in huis
Direct gedragstherapie of een verrijkingsconsult aanvragen, ga dan naar het contactformulier.
Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn