In huis plassen, krabben aan de bank, sproeien, agressieve kat

Gedrag van jouw kat dat ongewenst is

Wat is ongewenst gedrag van jouw kat? Dat is een natuurlijke reactie van jouw kat, maar ongewenst in jouw huis of op de plaats waar jouw kat dit gedrag vertoond. Een kat reageert altijd vanuit instinct en niet om jou te pesten. Wanneer jouw kat gedrag laat zien dat jij liever niet in huis hebt dan is het tijd om een kattengedragsdeskundige mee te laten kijken. Niet alleen jij hebt stress van dit gedrag in huis, maar belangrijker nog; jouw kat geeft ook aan dat deze stress heeft. Laten we even kijken naar een aan veel voorkomende gedragsproblemen van katten.

Wat zijn de meest voorkomende gedragsproblemen van katten ?

De meest voorkomende gedragsproblemen bij katten zijn:

  • Kat plast in huis
  • Kat poept in huis
  • Kat sproeit in huis
  • Kat is agressief naar andere katten
  • Kat is agressief naar mensen
  • Introductie van een nieuwe kat
  • Overmatig likken of wassen
  • Kat krabt aan de bank of vloerbedekking
  • Bange kat; de schrikachtige of angstige kat
  • ‘Stout’ gedrag

Mijn kat plast buiten de bak

Plassen of poepen buiten de bak

Jouw kat plast (of poept) overal in huis, behalve op de plek waar het zou moeten: de kattenbak. Het komt minder vaak voor, maar ook poepen buiten de bak komt voor. Plassen of poepen kan de kat doen direct naast de bak, maar ook ergens anders in huis. Op een plek waar je het niet zo snel doorhebt of juist op plekken waar je er niet omheen kunt.

Wanneer is het plassen buiten de bak?

Het is buiten de bak plassen wanneer een kat nattigheid achterlaat op horizontale oppervlakten. Buiten de bak plassen doen katten het liefste of net buiten de bak of op zachte oppervlakten (bed of kleding).

Plast een kat buiten de bak? Dan moet een medische oorzaak uitgesloten worden door de dierenarts.

Mijn kat sproeit in huis

Een kat voelt zich bedreigt en gaat het territorium markeren

Sproeien wordt vaak verward met plassen.

Wat is sproeien?

Sproeien doen katten staand tegen een verticaal object; bijvoorbeeld muren, tafelpoten of zijkant van de bank. De staart van de kat trilt. Sproeien is een natuurlijk gedrag van de kat. Hiermee laten ze zien dat dit hun territorium is. Het is alleen niet wenselijk dat dit in huis gebeurd.

En ja, ook vrouwtjes sproeien. Het is een misverstand dat alleen katers sproeien.

Ook wanneer een kat sproeit, moet er een medische oorzaak uitgesloten zijn.

Mijn kat is agressief

Er zijn vele 'uitval hoeken' als oorzaak van dit gedrag

De meeste katten zijn van nature niet agressief. Alleen in situaties waarin het echt niet anders kan, waarin de kat vindt dat deze bedreigd wordt door dier, mens of de situatie, dan zal de kat zich agressief uiten.

Uiten van agressie

Agressie kan een kat op verschillende manieren uiten: schuilen, staren, puffen, grommen, blazen, bijten, uithalen en vechten.
De kat uit dit richting de andere dieren in huis, maar ook naar de eigenaar.

Soorten agressie

  • Irritatie agressie: De kat haalt uit wanneer je moet stoppen met wat je aan het doen bent (bijvoorbeeld: de kat haalt plotseling uit wanneer je deze aait)
  • Spel agressie: Tijdens het spelen niet van ophouden weten (de kat heeft dit niet geleerd tijdens de socialisatieperiode toen deze kitten was)
  • Angst agressie: De kat vindt alles bedreigend en dit uit zich door actieve agressie (bijvoorbeeld uithalen) of passieve agressie (bijvoorbeeld grommen of blazen).
  • Afgeleide agressie: De kat heeft stress van een bepaalde situatie en uit dit door andere katten of de eigenaar aan te vallen.

Mijn kat krabt aan de bank

Feromonen afgeven door te krabben is natuurlijk gedrag van een kat

Krabben is ook een natuurlijk gedrag van de kat. Krabben heeft voor de kat meer functies dan alleen de nageltjes verzorgen.

Waarom krabben katten?

De bekendste functie is natuurlijk het verzorgen van de nagels. Maar ook het ontladen van stress doet een kat onder andere door te krabben. Een andere belangrijke functie is spieren strekken; de krabplaats wordt gebruikt om uit te rekken. Maar ook geurverspreiding (feromonen afzetten) doet een kat onder andere via de activiteit krabben.

Helaas, jouw kat gebruikt jouw meubels, vloerbedekking of behang in plaats van de daarvoor bestemde krabpaal. Het is natuurlijk gedrag op een ongewenste plek.

Wassen is een belangrijke bezigheid voor katten

Maar een kat die zich constant wast is niet meer bezig met zichzelf schoonhouden

Katten staan erom bekend dat ze propere dieren zijn. Je zult een kat zich dan ook regelmatig zien wassen. Maar overmatig likken en wassen is niet normaal. Overmatig wassen of likken veroorzaakt kale plekken. Deze zitten dan meestal in de flanken, onder de buik, rond de staart en de poten.

Zichzelf wassen is voor een kat ook stress verlagend.

Overmatig likken en wassen heeft vaak een medische oorzaak. De eerste stap die gezet wordt is dus altijd naar de dierenarts.
Gekeken moet worden of de kat last heeft van:

  • Vlooien, schimmels, mijt
  • Pijn (klinisch onderzoek bij de dierenarts)
  • Allergieën voor vlooien of voedsel
  • Stress (Likken is voor een kat ook stress verlagend)

Zijn de medische oorzaken uitgesloten, dan is er vaak stress factor die dit gedrag stimuleert. Deze stressfactor moet worden weggenomen, om het overmatig likken te laten verdwijnen.

Schuwe of bange kat

Angst geeft heel veel stress met alle gevolgen van dien

Een bange kat schrikt vaak en is overal bang van. Bij het minste of geringste onbekende geluid, beweging of situatie kruipt deze kat bang weg in een hoekje, onder de kast of sprint naar boven. Oorzaken hiervan liggen vaak in de socialisatieperiode (leeftijd 2 tot 16 weken) waarin deze kat weinig in aanraking is gekomen met mensen, andere dieren of een grote variatie aan geluiden (zwerf kittens en boerderij kittens zijn hierbij het beste voorbeeld).

Helaas is het bij een aantal katten ook door traumatische ervaringen dat de kat extreem bang wordt.
Soms is het ook een stukje aanleg en karakter die hierin een rol spelen.

Angst is een slechte raadgever

Angst kan zich ook uiten in agressief gedrag: angst agressie.

De Bach Bloesem Remedies zijn voor deze katten een mooie aanvulling op gedragstherapie.

'Stout' gedrag van katten

Natuurlijk gedrag of aangeleerd gedrag?

Hieronder vallen: op het aanrecht springen om te kijken of er wat te halen valt, met de handen of voeten spelen, bedelen, ’s nachts onophoudelijk blijven miauwen (niet veroorzaakt door ziekte) of ’s morgen voor dag en dauw de eigenaar wakker maken door op bed te komen vervelen.

'Stout' gedrag is vaak onbewust aangeleerd gedrag door eigenaren 

Voor de kat is dit perfect normaal natuurlijk gedrag omdat deze heeft geleerd dat dit specifieke gedrag hem een beloning oplevert: eten, aandacht, jagen.

Moet ik gedragstherapie aanvragen voor het gedrag van mijn kat?

Vind je de huidige situatie prettig?

Dit ongewenst gedrag vertoont een kat niet voor niets.

Een kat doet nooit iets zonder reden; het is wel een kat hé.

Jouw kat wil jou iets duidelijk maken; hij mist iets in zijn omgeving om écht kat te zijn of er zit iets in zijn omgeving wat jouw kat als bedreigend ervaart.

Tijdens de gedragstherapie voor katten gaan we kijken waarom jouw kat dit gedrag vertoont en ik geef advies en tips op maat hoe dit gedrag op een katvriendelijke manier te veranderen is. Ik neem je mee in de belevingswereld van de kat en leg uit waarom een kat dit gedrag vertoont, zodat je begrijpt wat er veranderd moet worden in de leefomgeving van jouw kat.

Waar kan ik jouw kat mee helpen?

Gedrag - Voeding - Emotie

Ongewenst gedrag van mijn kat

Jouw kat vertoont ongewenst gedrag en je hebt hulp nodig om dit gedrag op een katvriendelijke manier te verhelpen.

Gedragstherapie voor katten

Voedingsadvies voor mijn kat

Je bent verdwaald in het oerwoud van kattenvoeding en hebt hulp nodig de juiste voeding te vinden voor jouw kat.

Voedingsadvies voor katten

Bach Bloesem Advies voor mijn kat

Als los consult of als aanvulling op de gedragstherapie ondersteunen de Bach Bloesem Remedies jouw kat bij stress of angst.

Binnenkort beschikbaar

Wil je ook een Vrolijke kat in huis?

Neem contact op met De Vrolijke Huiskat

Neem contact op via het contactformulier.

Gedragsprobleem kat

Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn