Rode panda ligt in boom te rusten

Is de Rode Panda (of katbeer) verwant aan onze huiskat?

Heb je ooit een rode panda zien lopen? Dat ziet er best grappig uit, want ze waggelen een beetje. Dit komt niet omdat ze mank zijn ofzo, maar doordat de achterpoten wat hoger zijn dan de voorpoten. Het is dus niet uit onhandigheid, hoewel het er zo wel uitziet, maar gewoon de bouw van het beestje waardoor ze zo schattig lopen.

En als ik dan zo’n Rode Panda zie lopen, dan moet ik toch denken aan een kat. Vooral kittens die ook zo lekker onhandig kunnen waggelen. En onwillekeurig denk ik toch ook aan onze Mika, die soms erg onhandig kan zijn en soms een beetje zo’n zelfde loopje heeft. Naast dat hij ook nog eens een wat langere vacht heeft dan de gemiddelde kat en dikkere staart. Maar ook de twee witte vlekjes boven zijn ogen maken de gelijkenis met de Kleine Panda en Mika wel compleet. Maar er zijn meer gelijkenissen, niet alleen met onze Mika, maar met de huiskat in het algemeen wanneer we kijken naar de Rode Panda.

Gelijkenissen Rode Panda en de Huiskat

  • De Rode Panda (Kleine Panda of katbeer zoals deze ook genoemd wordt) is qua grootte vergelijkbaar met een grotere huiskat.
  • En dan die opvallende dikke staart. Zowel katten als Rode Panda’s gebruiken de staart om zich warm te houden. Is de temperatuur wat lager dan een Panda graag heeft, dan slaat deze zijn lange dikke staart om zich heen.
  • Ook gebruiken katten en Panda’s de staart om evenwicht te bewaren bij het lopen over smalle oppervlakten.
  • De ringen op de staart van de Panda zijn wat dikker dan die van een huiskat, maar toch zie ik enige gelijkenis. Vooral wanneer je kijkt naar de Wilde katten.
  • Het in een bolletje liggen (opgerold liggen slapen) doen zowel katten als Kleine Panda’s. Hoe kouder het is hoe vaker ze in een bolletje liggen. Hoe warmer het is, hoe uitgestrekter ze liggen.
  • Kijk vervolgens eens naar de vacht van de Rode Panda. Deze is dik en isolerend tegen kou (en warmte). Huiskatten komen voor in verschillende vachtstructuren. Maar ook de vacht van onze huiskat is isolerend tegen kou en warmte. Hoe dik of dun de vacht van jouw kat ook is.
  • De Rode Panda wast zichzelf op dezelfde manier als katten dat doen. En omdat ze qua grootte niet zo veel verschillen, ziet dit er hetzelfde uit als bij de kat.
  • Zowel de Rode Panda als de huiskat kan zich prima verstoppen in bomen. Alleen is de Kleine Panda over het algemeen iets handiger met het weer klimmen uit bomen dan onze huiskatten dit zijn.
Rode panda zit op een tak en eet bamboe

Wat eten rode panda's?

De Rode Panda eet vooral bamboe, maar hoort toch bij de Carnivoren. Omdat een Kleine Panda deze bamboe niet goed kan verteren eten ze er ook veel van om voldoende voedsel binnen te krijgen. Maar ze vullen hun bamboe-dieet aan met fruit, insecten, kleine hagedissen, muizen en vogeleieren. Ook onze huiskatten kun je best eens een rauw eitje geven. Katten die in het wild leven zullen ook weleens een eitje uit een nestje pikken om op te peuzelen.

Verschil Rode Panda en Huiskat

De Rode Panda staat erom bekend vrij agressief te zijn tegen soortgenoten en andere dieren. Er zijn dan ook gevallen bekend waarbij de Rode Panda met de fles is grootgebracht door de mens (en dus gewend is om in de nabijheid van mensen te zijn). Maar zich op volwassen leeftijd agressief gedraagt naar deze verzorgers (denk hierbij aan door de mens opgezette fokprogramma’s en opvang van verweesde Rode Panda’s in het originele leefgebied). Het zijn dus helemaal niet zo’n lieve beestjes eigenlijk, ze zien er schattiger uit dan dat ze zijn. Ze zijn dus ook in geen geval geschikt om als huisdier te houden (overigens is dit sowieso verboden in Nederland).

De Huiskat daarentegen kun je wel degelijk als huisdier houden, mits je natuurlijk de juiste leefomgeving voor jouw kat kunt creëren. Want een kat die, om wat voor reden dan ook, niet naar buiten mag, zal in huis voldoende verrijking uit de omgeving moeten hebben om stressvrij in huis te kunnen leven. Heeft een kat stress uit de omgeving of onvoldoende omgevingsverrijking, dan kan er ongewenst gedrag ontstaan met alle nare gevolgen van dien voor zowel jouw kat als voor jou.

Is de rode Panda verwant aan de Huiskat?

Zowel de Rode Panda (Ailurus fulgens) als de huiskat (Felis Sylvestris Cattus) behoren tot de carnivoren. Maar vanuit daar gaan ze helemaal hun eigen weg in de dierenlijnen zoals die door de mens omschreven is. De Rode Panda’s worden geschaard onder de Caniformia (cani = hond) waaronder bijvoorbeeld beren, wasberen en hond-achtigen vallen. En de huiskatten vallen onder de Feliformia (feli = kat) waaronder de marterachtigen, de katachtigen, Civetkatten maar ook hyena’s vallen.

Er is dus geen hele nauwe verwantschap tussen de Rode Panda en de Huiskat. Vanwege bovenstaande gelijkenissen tussen de Kleine Panda en de Huiskat is wel heel lang gedacht dat ze nauwer verwant zouden zijn, maar DNA onderzoek toont aan dat dit niet zo is.

Rode panda hangt heerlijk te luieren op een tak

De Reuzenpanda

Ook is de Rode Panda niet verwant aan de Reuzenpanda. Sterker nog; de Reuzenpanda is vernoemd naar de  Rode Panda omdat ze allebei bamboe eten én dezelfde poten hebben. Dat de reuzenpanda is vernoemd naar de Rode Panda komt doordat de Rode Panda eerder is ontdekt en door de mens beschreven dan de Reuzenpanda. Ze hebben beide een valse duim waarmee ze bamboe kunnen eten. Maar met deze valse duim hebben ze ook houvast tijdens het klimmen in bomen.

En daar houdt de gelijkenis wel zo’n beetje op.

Dag van de rode panda

Elk jaar op de derde zaterdag van september is het dag van de Rode Panda. Ook deze dag is helaas weer in het leven geroepen om aandacht te vragen voor een diersoort dat met uitsterven wordt bedreigd: de Rode Panda. Vooral de mens is hier schuldig aan omdat leefgebieden in rap tempo ontdaan worden van bamboe ten behoeve van meer leefgebied voor de mens.

Er zijn dan ook veel dierentuinen die meedoen aan fokprogramma’s die ervoor zorgen dat deze panda niet uitsterft én er voldoende variëteit behouden blijft in het DNA van de panda, zodat de soort gezond blijft.

Rode Panda één dier, maar 2 soorten

Wanneer je foto's van Rode Panda's ziet denk je altijd dat je naar dezelfde soort kijkt. Toch blijkt uit DNA onderzoek dat er 2 soorten Rode panda's zijn. Het vermoeden van biologen was er al langer, maar recent DNA-onderzoek heeft het nu ook bevestigd. Er is een soort kleine panda uit China die daadwerkelijk verschilt met de soort die nog voorkomt in het Himalaya gebied.

De Chinese Rode panda's hebben minder wit in hun gezicht, de vorm van de schedel is anders en de ringen op de staart zijn duidelijker zichtbaar.

Fokprogramma rode panda

Door deze ontdekking is bescherming van de beide rode panda-soorten nog belangrijker geworden. Want nu blijkt dat er twee soorten zijn betekent dit dat elke soort apart meer bedreigd is dan gedacht. Het optimaliseren van fokprogramma's en het niet meer kruisen van deze soorten moet ervoor gaan zorgen dat beide rode panda soorten blijven bestaan.

Close up van een rode panda

Kattenpraktijk De Vrolijke Huiskat

kat uit logo De Vrolijke Huiskat

Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn

Geplaatst in Blog, Gedrag van katten en getagd met , , , .