Internationale dag van de koffie

Civetkoffie: koffie met een bittere nasmaak

Internationaal is het dag van de koffie. Nu hou ik wel van een lekker bakje koffie en ik ben regelmatig op zoek naar een nieuwe smaak koffie die bij mij past. Tijd dus om het eens over koffie te hebben en wel de Kopi Luwak koffie. En natuurlijk geef ik dit blog de relatie aan met de 'katten'.

Exclusieve Civetkoffie

Je hebt vast weleens gehoord over de koffie die wordt gemaakt van koffiebessen uit de ontlasting van Civetkatten. De koffie is zeldzaam en daardoor ook heel prijzig. Het is de duurste koffie die je kunt krijgen. Het is ook de meest exclusieve koffie die er is. De jaarproductie aan koffie is maximaal zo’n 700 kg aan Civetkoffie.

Aziatische Civetkat

Kopi is het Indonesische woord voor koffie en Luwak is de lokale Sumatraanse naam voor de Aziatische Civetkat.

Aziatische Civetkat

Civetkatten en katten

Eerst even kijken hoe de Civetkat aan onze huiskat is gelinkt. Want hij heeft wel het woord kat in zijn naam, maar wanneer je hem ziet denk je niet meteen aan een katachtige maar vooral aan een marterachtige of kleine beer achtige.

Zowel onze huiskatten als de Civetkatten behoren tot de katachtigen (Feliformia). Maar vanuit daar splitsen de soorten zich. De Huiskatten behoren tot de katachtigen Felidae (zowel de grote katachtigen als de kleinere katten vallen hieronder) en de Civetkatten horen tot een aparte soort namelijk de Viverridae ofwel gewoon Civetkatachtigen.

Smaak Civetkoffie

Er wordt beweerd dat de smaak van de koffie uitzonderlijk goed is. Dit zou zijn omdat deze civetkoffie minder bitter is dan andere gebrande koffiesoorten. Reden die hiervoor wordt gegeven is dat de koffiebessen die door de civetkat worden gegeten en weer uitgepoept zijn de bitterheid verliest in het spijsverteringsstelsel van de Civetkat.

Echte koffiekenners die vele soorten en smaken koffie hebben mogen proeven zijn minder uitbundig. Er zijn echt betere koffiesmaken dan de civetkoffie geven zij aan.

Koffiebonen Civet koffie

Oorsprong Civetkoffie

Dat koffiekenners niet uitbundig zijn over de Civetkoffie kan 2 redenen hebben.

De eerste is dat de smaak lichtelijk wordt overdreven doordat de koffie zo exclusief is.

De tweede is dat de Wilde Civetkatten uiterst kieskeurig zijn welke koffiebessen ze eten en er zo een hele goede smaak koffie ontstaat. De civetkatten die in gevangenschap worden gevoerd, hebben niet de luxe van deze kieskeurigheid waardoor de unieke smaak waar deze koffie om bekend staat verloren gaat. Met andere woorden, waar de Wilde Civetkatten alleen de beste koffiebessen opeten, krijgen de Civetkatten in gevangenschap ook de bessen van mindere kwaliteit te eten.

Civetkoffie

Uitbuiting Civetkatten

Helaas, de civetkoffie is schaars en daardoor neemt de populariteit van deze koffie toe. En hiermee worden slechte omstandigheden voor de civetkatten gecreëerd en vooral ook instant gehouden. Want niemand heeft zin om in de oerwouden elke dag naar uitwerpselen van de civetkat te zoeken in de hoop nog wat koffiebessen in deze ontlasting tegen te komen.

Daardoor worden er civetkatten in erbarmelijke omstandigheden gehouden om maar zoveel mogelijk koffiebessen te kunnen rapen zodat er veel koffie geproduceerd kan worden.

Naast dat dit veel dierenleed veroorzaakt, komt het de smaak van de koffie ook niet ten goede. Want een Wilde Civetkat is erg kieskeurig wanneer het om het eten van deze bessen gaat. En die kieskeurigheid kan deze Civetkat in gevangenschap niet naleven.

Bittere nasmaak Civetkoffie

Wanneer je voor de keuze komt te staan om zo’n kopje koffie te proeven, weersta dan de verleiding want het proeven van dit kopje koffie. Deze koffie komt van een Civetkat die in zeer slechte omstandigheden leeft en puur wordt gehouden om koffie te kunnen verkopen en heeft daardoor altijd zeer zeker een bittere nasmaak.

De Vrolijke Huiskat

Civetkatten en koffie

Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn

Geplaatst in Blog, Speciale kattendagen en getagd met , , , , .