Angstige kat in huis

Angst geeft heel veel stress met alle gevolgen van dien

Een angstige kat schrikt vaak en is overal bang van. Bij het minste of geringste onbekende geluid, onverwachte beweging of onbekende situatie kruipt deze kat bang weg in een hoekje, onder de kast of sprint naar boven. Het is de kat die jouw bezoek nooit ziet maar er wel is. Niet alleen voor jezelf, maar zeker ook voor jouw kat is dit geen prettig situatie.

Angstige kat met grote ogen

Angstige kat

Ook bij katten geldt ‘Angst is een slechte raadgever’. Een situatie waarin een kat regelmatig of altijd angstig is, is gewoon niet oké. Want daardoor staat een kat altijd in een stress modus en evolueert het gedrag van kwaad tot erger. Simpelweg omdat een kat geen andere uitweg meer weet dan weg te kruipen of uit te halen. Deze angstige katten moeten geholpen worden om hieruit te komen.

Oorzaken angstige kat

Er zijn meerdere oorzaken die kunnen leiden tot een angstige kat.

  1. Kat is niet goed gesocialiseerd.
  2. Kat is getraumatiseerd.
  3. Kat heeft een angstig karakter.

1. Kat is niet goed gesocialiseerd
Oorzaken hiervan liggen vaak in de socialisatieperiode (leeftijd 2 tot 16 weken) waarin deze kat weinig in aanraking is gekomen met mensen, andere dieren of een grote variatie aan geluiden (zwerfkittens en boerderijkittens zijn hierbij een heel herkenbaar voorbeeld). Een kat heeft niet kunnen wennen aan het doen en laten van mensen in hun leefomgeving. Maar denk hierbij ook aan kittens die opgroeien in een huishouden waar minder mensen op bezoek komen waardoor deze kittens niet gewend raken aan veel mensen in hun leefomgeving. Of kittens die opgroeien in een omgeving zonder de reuring van kleine kinderen, maar terecht komen in een druk gezin met opgroeiende kinderen.

2. Kat is getraumatiseerd
Helaas is het bij een aantal katten ook door traumatische ervaringen dat de kat extreem bang wordt. Natuurlijk kunnen ook katten beschadigd raken door traumatische ervaringen. Wanneer een kat maar vaak genoeg mishandeld is of voor natuurlijk gedrag op zijn kop heeft gekregen kunnen ook deze katten angstig worden.

3. Kat heeft een angstig karakter
Soms is het ook een stukje aanleg en karakter die hierin een rol spelen. Ook katten krijgen de genen van vader en moeder mee. Wanneer een van beide ouders van karakter wat angstiger is, kan dit ook zeker een rol spelen bij de kitten van deze ouder.

Waarvoor is jouw kat bang?

Een kat kan bang zijn voor van alles en nog wat. Dit kan zijn een angst voor mensen, een angst voor andere katten, een angst voor honden of een angst voor bepaalde geluiden (deurbel, stofzuiger).

Uitingen van angst door katten

Angst bij katten kan in vele vormen voorkomen, heel subtiel of wat meer aanwezig. Toch is het belangrijk dat hoe subtiel of hoe aanwezig de uiting ook is, dat je er als liefdevolle katteneigenaar mee aan de slag gaat. Want elke uiting van angst geeft stress bij een kat. Wanneer je hier onbewust verkeerd mee omgaat (met alle goede bedoelingen ten spijt) kan het zijn dat je in een negatieve spiraal terecht komt. Dit is het laatste en juist het tegenovergestelde van wat jij wilt bereiken voor jouw kat.

Bange kat verstopt

Wegkruipen uit angst
In de basis zal een angstige kat in een voor hem bedreigende situatie wegkruipen. Bange katten uit het asiel, minder goed gesocialiseerde kittens of getraumatiseerde katten zullen snel wegkruipen op een plek waar jij als eigenaar gewoon net niet bij kan. Dit is puur natuurlijk gedrag voor een kat. Een bange kat gaat graag een bedreigende situatie (gezien door de ogen van de kat) uit de weg in plaats van het gevecht aangaan.

Agressie door angst
Natuurlijk zijn er ook katten die agressief worden door angst. Wanneer deze bange kat geen andere mogelijkheid ziet dan agressief te worden om de situatie onder controle te krijgen, zal deze toch uithalen. Een kat kan dan agressief gedrag vertonen in specifiek deze bepaalde situatie. Of deze kat heeft geleerd dat agressie de enige manier is om uit deze situatie te komen.

In huis plassen
Ook kunnen extreem angstige katten in huis plassen. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat de weg naar de kattenbak op dat moment niet veilig genoeg is. Of omdat de kat zoveel stress heeft en blaasontsteking heeft ontwikkeld door angstig en de plas écht niet meer op kon houden. Maar zeker ook doordat een kat is verlamd van angst en daardoor ongecontroleerd de plas laat lopen.

Subtiele uitingen van angst

Een bange kat hoeft niet altijd zo extreem te reageren. Er zijn ook zeker hele subtiele of korte uitingen van angst.

Grote ogen
Loopt jouw kat altijd of zeer regelmatig met hele grote ronde pupillen, dan heeft jouw kat last van angst of stress. Dit ligt heel dicht bij elkaar natuurlijk, want een angstige kat heeft stress.

Grommen of blazen
Ook regelmatig grommen of blazen kunnen uitingen van angst zijn. Het is een passieve agressie die een kat laat zien als reactie op een bedreigende situatie.

Dikke staart en hoge rug
Bij een ineens zeer acute dreiging zet een kat een dikke staart op en vaak ook een hoge rug. Deze kat wil zich groot maken om de vijand weg te jagen.

Kat blaast

Wat te doen voor een angstige kat ?

Er is niet een standaard stappenplan om jouw kat te helpen. Dit ligt helemaal aan hoe bang jouw kat is, wat het karakter van jouw kat is, waarvoor jouw kat bang is, jouw huiselijke situatie en de tijd die jij hebt om er daadwerkelijk in te kunnen steken bepaalt hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Toch zijn er wel wat algemene aandachtspunten die ik je mee kan geven:

Angstige kat in huis vergt geduld
In de eerste plaats moet je veel geduld hebben met jouw kat. Jouw kat zit in een leerproces. Een angstige kat moet nu gaan leren dat situaties (of mensen) die deze kat als bedreigend ervaart zeker niet bedreigend zijn. Het kost gewoon tijd om de negatieve ervaringen van deze kat om te buigen naar positieve ervaringen. Dus tijd en geduld zijn hele belangrijke eigenschappen voor jouw als katteneigenaar om te hebben voor jouw angstige kat.

Angstige kat

Creëer een veilige leefomgeving kat
Het tweede is het aanpassen van de leefomgeving van jouw angstige kat om deze de gelegenheid te geven de situatie te beoordelen vanuit een veilig plek. Dit is ontzettend belangrijk voor een bange kat. Zowel dit natuurlijke gedrag kunnen uitoefenen als de gedragsuitingen van angst zijn namelijk natuurlijk gedrag voor jouw kat. Een bange kat heeft in zijn omgeving echt een grotere behoefte aan dit soort plaatsen om ‘de kat uit de boom te kijken’ dan een kat die veel zelf zekerder is.

Wees zelf veilig voor jouw kat
Handel als eigenaar ook veilig voor jouw kat. Hiermee bedoel ik dat je jouw kat geen reden geeft om angstig te zijn voor jou. En dit is soms nog best lastig. Graag willen wij een angstige kat geruststellen, maar wanneer jouw kat wegkruipt heeft jouw kat geen behoefte aan (goed bedoelde) aandacht.

Bach bloesem voor jouw kat
Aanvullend hierop kunnen de Bach bloesem Remedies ingezet worden als emotionele ondersteuning van jouw kat. De bach bloesem remedies zijn niet dé oplossing, maar zeker een goede aanvulling om jouw bange kat te helpen gevoelens van angst los te laten en te wennen aan een nieuwe veel betere situatie.

Hulp bij een bange kat in huis

Hoe je dit aanpakt in jouw situatie en voor jouw angstige kat kan nog best lastig zijn. Daarmee kan ik je helpen door middel van gedragstherapie voor katten. Op de pagina 'gedragstherapie voor katten' lees je mijn werkwijze hiervoor. Tijdens de therapie kijken we samen wat voor jullie de beste manier is om jouw kat uit zijn schulp te laten kruipen en een veilige omgeving voor jouw kat te creëren.

Bange kat socialiseren

Een bange kat socialiseren is lastig en kost veel geduld en tijd. Hoe goed deze angstige kat te socialiseren is hangt ook zeker af van de situatie en het karakter van de kat. Sommige katten zijn net wat flexibeler dan andere katten. Toch zijn er altijd resultaten die bereikt kunnen worden die het leven voor jouw bange kat net wat aangenamer maken.

  • Een kat die in de woonkamer erbij komt zitten in plaats van altijd zielig in een hoekje weggekropen op zolder ligt te slapen.
  • Een kat die in dezelfde ruimte durft te zijn wanneer er bezoek is in plaats van boven onder het bed te verstoppen.
  • Een kat die meer op zijn gemak is tijdens het eten in plaats van altijd maar angstig om zich heen kijken.
  • Een kat die zelf af en toe aandacht komt vragen wanneer deze daar behoefte aan heeft in plaats van schrikken wanneer deze aangeraakt wordt.

Mijn eigen resultaat met onze Beertje:

Onze Beertje is een kat die in de weilanden is opgegroeid, zonder in aanraking te zijn geweest met mensen. Lees: niet gesocialiseerd richting mensen. Helaas was hij in een omgeving terechtgekomen waar er geen plaats voor hem was en werd weggepest door andere katten. Daardoor is hij vervolgens in het asiel terecht gekomen. Ik ben bij Beertje in het asiel gaan kijken. Het enige wat ik die keer van hem heb gezien was een zwarte vacht weggekropen in een holletje van een krabpaal achter een andere angstige kat.

Het asiel was dan ook stomverbaasd dat ik deze zeer angstige kat wilde adopteren. Maar zo geschiedde. Voordat Beertje kwam heb ik mijn werkkamertje omgetoverd tot Beer zijn kamertje. Alles is beschikbaar in mijn werkkamertje. De eerste maand… ruim…. misschien zelfs wel 2 maanden heeft Beertje onder mijn relaxstoel gezeten, weggekropen voor alles en iedereen. Het enige wat we konden zien waren twee grote zwarte angstige ogen.

En ’s nachts kwam hij tot leven en hoorden we hem spelen in mijn werkkamertje.. euhm zijn kamertje. Met behulp van veel geduld, liefde en gepaste aandacht en met ondersteuning van de Bach Bloesem Remedies heeft hij zich ontpopt tot een kat de er graag bij ligt in de woonkamer en zelfs een enkele keer op schoot komt liggen. Zelf om kroeltjes vraagt, maar ook zeker heerlijk zijn eigen gang kan gaan.

Beertje de eerste keer overdag op pad
Beertje
Beertje helemaal relaxed

Heb je hulp nodig om jouw bange kat iets meer te socialiseren? Vraag dan gedragstherapie voor katten aan. Dan help ik en begeleid ik je bij het verder socialiseren van jouw bange kat.

De Vrolijke Huiskat

Bange of angstige kat in huis

Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn


Vuurwerkangst bij katten

Dit is zo’n aparte en vooral ook tijdelijke situatie. Hier heb ik een heel uitgebreid blog over geschreven vuurwerkangst bij katten. Ik kan je helpen met de speciale vuurwerkmix van Bach Bloesem Remedies. Deze kun je bij mij bestellen. Hoe angstiger jouw kat, hoe eerder je moet beginnen.